Funksjonell magetrening? Hvor funksjonelle skal vi være?

Trening eller idioti?

Bør magetrening utføres stående? Er det ufunksjonelt å utføre magetrening liggende? Det er mange meninger for og imot. Micheal Boyle er en verdens kjent styrkecoach som trener alt fra toppideretts utøvere til mosjonister. Han har stor respekt innen treningsbransjen og er hans treningssenter er kåret til ett av USA’s aller beste. Jeg vil trekke frem noen av Boyles meninger om funksjonell coretrening.

Hvor funksjonelle skal vi egenlig være når vi trener for å styrke muskulaturen? Jeg har tidligere skrevet at når man trener styrke skal vi prøve å styrke musklene som blir brukt i bevegelsesmønsteret vårt, ikke nødvendigvis imitere selve bevegelsesmønsteret, dette gjør vi på treningsfeltet og dagliglivet. Dette mener jeg også når man kommer til coretrening.

Funksjonell trening har i det siste blitt meget poppulært. Og når noe blir poppulært er det alltid noen som overdriver. Boyle bruker en litt annen tilnærming til funksjonell trening en det man er vandt med

Boyle mener noen av tilhengere av funksjonell trening gått for langt og er ikke den eneste som tenker slik. Alle har sin egen definisjon av funksjonell trening. Boyle bruker funksjonell anatomi til trening. Dette betyr at han bruker det han vet om anatomi og bruker det til hva han vet om trening for å finne de beste metodene. Han vil at hans utøvere skal være sterke, for å bli sterk må du trene tunge øvelser. Å veive med armer og bein i tre plans bevegelse er ikke trening. Det kan være oppvarming, men ikke trening i Boyles bok.

Ikke trening i verken min eller Boyles bok

Det er viktig med sterk magemuskulatur og bekken stabilitet når kroppen er i bevegelse for å hindre at ryggen går i ekstensjon. For å trene opp dette mener Boyle man må ha ett spesifikt stress. Ved å bruke korrekte øvelser får man kroppen til å bruke muskulaturen riktig også når kroppen er i bevegelse. Selv om man ikke trener mage i en stående posisjon, vil man selvsagt bli sterkere i coremuskulaturen når man står. Selv om knebøy ikke ser ut som en sprint bevegelse, gjør knebøy deg raskere i sprint ved at du har styrket muskulaturen i bevegelsesmønsteret du bruker i sprint.

Man bør finne øvelser som er tunge nok til å kunne kalle det styrketrening. Dvs at du ikke skal kunne gjøre øvelsen mer enn helst 15 max 20 repetisjoner eller ikke holde posisjonen statisk lengre enn 60-120 sek. Å finne øvelser uten vekter stående som går under denne kategorien er så å si umulig. Trener du derimot med kroppsvekt sittende, på alle fire og liggende kan man finne mange gode øvelser selv uten vekter. Da får man styrket magemuskulaturen så man faktisk blir sterkere og kan få en sterkere, finere og velfungerende coremuskulatur.

About these ads